| Liszt BL55 | 600 | g | 800 | g | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Viz | 500 | ml | 666,6667 | ml | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Élesztő | 20 | g | 26,66667 | g | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Oliva olaj | 3 | ek | 4 | ek | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Só | 14 | gr | 18,66667 | gr | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Elkészítés | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1. Szitáljuk a lisztet a keverőtálba. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2. Keverjük el benne a sót, majd a feloldott élesztős vizet. Az élesztőt nem kell felfuttani. A keverés legyen alapos, sehol ne maradjon liszt szárazon, de ne dolgozzuk ki a tésztát. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 3. Fóliázzuk, és fedjük le nedves konyharuhával. Tegyük meleg helyre. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 4. 3 óra elteltével, alaposan belisztezett deszkára borítsuk ki a lágy, ragadós tésztát, és lisztes kézzel nyújtsuk, majd hajtsuk félbe, illetbe negyedbe. De alkalmazhatunk szimpla hajtást is. Ezt a mozdulastsort ismételjük tízszer. Spatulyával szedegessük a leragadó tésztát, kerüljük a túl sok liszt kiszórását, mert a bagett mindet felveszi, aminek az lesz a következménye, hogy dorong keménységű bélzetet kapunk majd sütés után. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 5. Kenjük ki a kelesztőtálat olajjal. Emeljük vissza a tésztát, és újabb 1 órát kelesszük meleg helyen, zacskó nélkül, csak konyharuhával letakarva. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 6. Ismételjük meg a 4. fázist. Most annyival könnyebb dolgunk lesz, hogy a tészta már nem fog ragadni túlzottan, de az viszont új színt visz az életünkbe, hogy őrölt nehézzé válik a gyúrás, hajtogatás, mivel egyre inkább gumiszerű állagot vesz fel a massza, ami innentől kezdve szó szerint visszarúg. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 7. Melegítsük elő a sütőt 230 ℃ -ra. Tegyünk a sütő aljába 3 dl vízzel teli lábast. Mire felmelegszik a sütő, a tál ontani fogja a gőzt magából. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 8. Vágjuk négy felé a tésztát, kevés és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki sütőlap-hosszúságúra és tegyük lenvászonbölcsőbe mindegyiket, majd az egészet takarjuk le ronggyal (lásd videó). | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 9. 20 perc pihentetés után csusszantsuk a forró sütőbe, a kicsapó gőzt töröljük le rojtosra perzselődött arcunkból, és vegyük vissza 220 ℃-ra a hőmérsékletet. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 10. 15 perc sütésidő után kapjuk ki a vizesedényt, szellőztessük ki a sütőteret, és süssük 200 ℃-on készre a bagettjeinket, további 7-8 percen át. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 11. Ha elkészült, a sütőlapról alulról is szellőző rácsra szedve pihentessük 1 órán át. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| http://www.boldogbrios.hu/rusztikus-bagett/ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||