Liszt BL55 600 g 800 g
Viz 500 ml 666,6667 ml
Élesztő 20 g 26,66667 g
Oliva olaj 3 ek 4 ek
14 gr 18,66667 gr
Elkészítés
1. Szitáljuk a lisztet a keverőtálba.
2. Keverjük el benne a sót, majd a feloldott élesztős vizet. Az élesztőt nem kell felfuttani. A keverés legyen alapos, sehol ne maradjon liszt szárazon, de ne dolgozzuk ki a tésztát.
3. Fóliázzuk, és fedjük le nedves konyharuhával. Tegyük meleg helyre.
4. 3 óra elteltével, alaposan belisztezett deszkára borítsuk ki a lágy, ragadós tésztát, és lisztes kézzel nyújtsuk, majd hajtsuk félbe, illetbe negyedbe. De alkalmazhatunk szimpla hajtást is. Ezt a mozdulastsort ismételjük tízszer. Spatulyával szedegessük a leragadó tésztát, kerüljük a túl sok liszt kiszórását, mert a bagett mindet felveszi, aminek az lesz a következménye, hogy dorong keménységű bélzetet kapunk majd sütés után.
5. Kenjük ki a kelesztőtálat olajjal. Emeljük vissza a tésztát, és újabb 1 órát kelesszük meleg helyen, zacskó nélkül, csak konyharuhával letakarva.
6. Ismételjük meg a 4. fázist. Most annyival könnyebb dolgunk lesz, hogy  a tészta már nem fog ragadni túlzottan, de az viszont új színt visz az életünkbe, hogy őrölt nehézzé válik a gyúrás, hajtogatás, mivel egyre inkább gumiszerű állagot vesz fel a massza, ami innentől kezdve szó szerint visszarúg.
7. Melegítsük elő a sütőt 230 ℃ -ra. Tegyünk a sütő aljába 3 dl vízzel teli lábast. Mire felmelegszik a sütő, a tál ontani fogja a gőzt magából.
8. Vágjuk négy felé a tésztát, kevés és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki sütőlap-hosszúságúra és tegyük lenvászonbölcsőbe mindegyiket, majd az egészet takarjuk le ronggyal (lásd videó).
9. 20 perc pihentetés után csusszantsuk a forró sütőbe, a kicsapó gőzt töröljük le rojtosra perzselődött arcunkból, és vegyük vissza 220 ℃-ra a hőmérsékletet.
10. 15 perc sütésidő után kapjuk ki a vizesedényt, szellőztessük ki a sütőteret, és süssük 200 ℃-on készre a bagettjeinket, további 7-8 percen át.
11. Ha elkészült, a sütőlapról alulról is szellőző rácsra szedve pihentessük 1 órán át.
http://www.boldogbrios.hu/rusztikus-bagett/